Skip to content

Работно време

Експозиция

09.30 – 17.30 ч.
понеделник – събота (апр-окт)
вторник – събота (ное-мар)

Администрация

понеделник – петък: 9.00 – 17.30 ч.

Продажба на билети

До 30 мин преди края на работното време

Билети

Деца (до 7 г.) – безплатно
Учащи – 2 лв
Външна експозиция – 2 лв
Вътрешна, външна и временна експозиция – 6 лв
Семеен – 10 лв

Намерете ни

Адрес: България, 9027 Варна,
бул.“Януш Хуняди“ №55
Тел: 052/ 73 15 23

Виж повече

Издания

Първите опити за периодично издание са през 60-те години на ХХ век, когато в продължение на две години – 1967 и 1968 г., излиза Информационен бюлетин. По повод 50-годишнината от откриването на експозицията на Морския музей във Варна е съставен сборник в два тома, в който намират място статии на музейни работници и на външни специалисти. Те засягат както проблеми на военноморската история, така и чисто музейни теми. През 1970 г. е издаден първият пътеводител на музея с автор Ради Боев – тогава директор на музея. През 1978 г. е отпечатано ново издание с модерно за времето си полиграфическо оформление. Със своите 68 цветни страници и резюмета на руски и немски език, той дълго време успешно изпълнява ролята си на водач на посетителите през залите на музея.

През 1994 г. и 1995 г. в сътрудничество с възстановения три години по-рано Български морски съюз Военноморският музей издава три броя на бюлетин „Морска България“. Краткият му живот се дължи основно на финансовите ограничения. Към тази поредица можем да причислим и сборника „Развитие на българския морски търговски флот от 50-те до 70-те години“ с изказвания от специално проведена среща-разговор на същата тема през август 1944 г.

Сериозно постижение в издателската, а същевременно и в научноизследователската дейност в музея е издаването на „Годишник на Военноморския музей”. Първият том излиза през 2001 година. Идеята е всяка година да се реализира по един том. В годишника, който се редактира от колегия, съставена от научни работници, се публикуват проучвания на специалисти в областта на морската и военноморската история на България и региона в тяхната динамика. Поради многообразието на разработваните теми чрез това издание музеят си сътрудничи с автори от всички краища на страната, които работят в различни направления: историци, инженери, офицери. Те представляват институции или са самостоятелно работещи изследователи и автори на мемоари.

Музейните специалисти често са членове на авторски колективи за разработване на въпроси от морската и военната история. През 1989 г. е издадена първата мащабна „История на Българския военноморски флот“ (София, 1989), дело на широк авторски екип. С активното участие на историци от ВММ се реализира и изданието „Страници от историята на Военноморска база Бургас“ (Варна, 2004). През 2006 г. се реализира друг поглед към историята на флота чрез албума „Военноморските сили на България – 2006“. В изследователските успехи с участието на специалисти от ВММ са и „Контраадмирал Иван Вариклечков (1891 – 1974) и неговото време“ и „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878 – 2010)“.