Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Катер „Пилот – 2” посреща посетители

17.08.2023 г.

Вече може да се качите в кабината на пилотския катер „Пилот – 2”. Желаещите ще разберат как изглежда отвътре работното място на екипажа на катера. С него до борда на пристигащите кораби достига пилотът, отговорен за безопасното им движение към мястото за приставане. Пилотите (или още лоцманите – от. нидерл. loodsman – „този, който познава дълбочините”) направляват плавателните съдове при влизането им в пристанищата или при превеждането им през теснини и опасности.

Военноморският музей стана носител на почетен знак „За заслуги към Варна“ – златен

16.08.2023 г.

Вчера на официална церемония Военноморският музей беше отличен с почетен знак „За заслуги“ – златен, от Община Варна за своето вече 100-годишно присъствие в културния живот на морската столица и утвърждаването му като значима публична институция.

ВВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯ НА ФЛОТА С ВХОД СВОБОДЕН И ПРАЗНИЧЕН ТУРНИР

04.08.2023 г.

На 13 август (неделя), Военноморският музей ще очаква своите посетители с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа (влизането е до 17:30 часа) по случай Деня на Българския военен флот.

ВХОД СВОБОДЕН, МНОГО ИГРИ И ЗАБАВЛЕНИЯ ЗА ДЕНЯ НА БАЩАТА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

05.06.2023 г.

На 10 юни (събота) с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа и много атракции във Военноморския музей ще се проведе Денят на бащата, посветен на специалната връзка между детето и таткото.

Военноморският музей отваря врати с вход свободен и богата програма в Нощта на музеите

10.05.2023 г.

На 13 май (събота) от 18:00 до 23:30 ч. с вход свободен и специална програма Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.

Военноморският музей представи изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“

05.05.2023 г.

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия Военноморският музей откри изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946) “. В нея посетителите могат да видят образци на лично хладно оръжие от почти всички модели, съхранявани във фондовете на Националния военноисторически музей в София и на Военноморския музей.

Военноморският музей представя в изложба българско хладно оръжие от 1878 до 1946 г. и отбелязва 6 май с вход свободен

03.05.2023 г.

На 5 май (петък) от 11.00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“. В нея ще бъдат показани образци на хладно оръжие в Българската армия от времето на Освобождението през 1878 г. до края на монархическия период през 1946 г.


„ИСКАМ ДА СТАНА МОРЯК“ Е ТЕМАТА, С КОЯТО ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ СЕ ВПУСКА 18-ОТО ИЗДАНИЕ НА „МАРАТОНА НА ЧЕТЕНЕТО“

07.04.2023 г.

На 11, 12 и 13 април в часовете от 10:00 до 13:00 часа Военноморският музей се включва в 18-ото издание на „Маратона на четенето“ с темата „Искам да стана моряк“.

МНОГО ЗАБАВЛЕНИЯ, ВЪЛНУВАЩИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ИНТЕРЕСНИ ИГРИ ОЧАКВАТ ДЕЦАТА В ДЕНЯ НА БАЩАТА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

08.06.2022 г.

На 11 юни (събота) от 10:00 до 17:00 часа с вход свободен във Военноморския музей ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето. В началото на лятната ваканция децата и техните родители ще могат да се забавляват в Музея, който ще се превърне в арена на увлекателни игри, детски смях и веселие.

„СИНЯ АКЦИЯ“ И ДЕТСКА ИЗЛОЖБА В ПОДКРЕПА НА ОПАЗВАНЕТО НА ВОДИТЕ И МОРЕТАТА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

06.06.2022 г.

На Световния ден на околната среда във Военноморския музей се проведе „синя акция“, в която непотребните пластмасови бутилки или кенчета бяха смачкани и изядени от кен пресата и шишеяда на „Пауър джъмп“.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА „СИНЯ АКЦИЯ“ И ДЕТСКА ИЗЛОЖБА В ПОДКРЕПА НА ОПАЗВАНЕТО НА ВОДИТЕ И МОРЕТАТА

01.06.2022 г.

На 5 юни – Световния ден на околната среда, от 11:00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата с детски рисунки „За да има море и утре“. Тя е финалният етап от организирания от ВММ конкурс в подкрепа на опазването на околната среда и Черноморското крайбрежие.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБАТА „ЗАЩИТНИЦИ НА БЪЛГАРСКИТЕ БРЕГОВЕ“

05.05.2022 г.

Днес във Военноморския музей беше открита изложбата „Защитници на българските брегове“, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „ЗАЩИТНИЦИ НА БЪЛГАРСКИТЕ БРЕГОВЕ“

03.05.2022 г.

На 5 май (четвъртък) от 11:00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Защитници на българските брегове“, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война. Тя ще може да бъде разгледана безплатно още на следващия ден – 6 май, когато ВММ ще работи с вход свободен по повод Деня на храбростта и Празник на Българската армия.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА В ПОДКРЕПА НА ОКОЛНАТА СРЕДА

29.04.2022 г.

Военноморският музей организира конкурс за детска рисунка под надслов „За да има море и утре“ в подкрепа на опазването на околната среда и Черноморското крайбрежие.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ СЕ ВПУСКА В 17-ОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОНА НА ЧЕТЕНЕТО С ИСТОРИИ ЗА СМЕЛИ МОРЕПЛАВАТЕЛИ И ОТКРИВАТЕЛИ

06.04.2022 г.

От 12 до 15 април в часовете от 13:00 до 17:00 часа Военноморският музей кани всички малки и вече пораснали мореплаватели на специално пътешествие по време на 17-ото издание на Маратона на четенето. Заедно ще се гмурнем в историите за морета и океани, за да последваме курса на великите откриватели.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБАТА „ПО ПЪТЯ КЪМ МОРСКАТА ИСТОРИЯ“

31.03.2022 г.

Традиционната годишна изложба на Военноморския музей „По пътя към морската история” днес беше официално открита. Присъстваха голяма част от дарителите, на които бяха връчени свидетелства и към които бяха отправени думи на благодарност от директора на музея д-р Мариана Кръстева.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ НЯМА ДА РАБОТИ НА 3 МАРТ

28.02.2022 г.

Когато в XXI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от уроците на миналото.

НЕПОКАЗВАНИ ВЪВ ВАРНА ЛИЧНИ ВЕЩИ НА ГРАФ ИГНАТИЕВ В ИЗЛОЖБА НА ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

08.02.2022 г.

От 10 февруари (четвъртък) във Военноморския музей във Варна може да бъде посетена изложбата „Граф Николай Игнатиев – 190 години от рождението му“. Тя се организира по повод годишнината и Националния празник 3 март.

ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА „ТВОРЧЕСТВО И ПРОПАГАНДА ВЪВ ФЛОТА В ГОДИНИТЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА“

06.08.2021 г.

На 5 август в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей (ВММ), филиал на Националния военноисторически музей, бе открита изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“, представяща на публиката малко познати експонати, съхранявани във Фонда на ВММ.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „ТВОРЧЕСТВО И ПРОПАГАНДА В ГОДИНИТЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА“

02.08.2021 г.

На 5 август в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей (ВММ), филиал на Националния военноисторически музей, в 10.00 ч. ще бъде открита изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“. Тя се организира по повод предстоящия Празник на Българските военноморски сили и включва малко познати експонати, съхранявани във Фонда на ВММ като стенвестници, ведомствени издания и художествени творби от периода 50-те до 80-те години на ХХ век.

ВХОД СВОБОДЕН И БОГАТА ПРОГРАМА ЗА НОЩТА НА МУЗЕИТЕ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

29.06.2021 г.

На 3 юли (събота) от 17.00 до 23.00 ч. Военноморският музей (ВММ) се включва в европейската инициатива „Нощ на музеите“, като отваря врати за безплатно посещение и специална програма. Наред с постоянната си експозиция и кораб-музей „Дръзки“ посетителите ще имат възможност да разгледат и най-новата изложба „Варненското пристанище. Началото…“, посветена на 115-ата годишнина от създаването на пристанището.

С ФОТОРАЗКАЗ ЗА СТРОЕЖА И ОТКРИВАНЕТО НА ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МОРЯКА

24.06.2021 г.

По повод Международния ден на моряка – 25 юни, във Военноморския музей може да бъде разгледана фотоизложбата „Варненското пристанище. Началото…“. Тя представя разказ за строителството на пристанището в най-големия български морски град, открито преди 115 години.

ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ БЕШЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА „ЕКСТРЕМНОСТ И СИГУРНОСТ НА МОРЕ С 18-И ДИВИЗИОН“

03.06.2021 г.

От днес посетителите на Военноморския музей могат да разгледат изложбата, посветена на 70-годишния юбилей на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение. Тя представя образът на едно от формированията на Флота с най-динамично всекидневие, в което се решават задачи на вода и под вода, осигуряващи безпрепятственото провеждане на бойната подготовка, преодоляването на рискови моменти, включително спасяване на кораби и екипажи. Експонатите в изложбата са от фонда на ВММ – свидетелства за минали периоди, както и специално подбрано оборудване и снаряжение от корабите на Дивизиона, които илюстрират съвременните разнородни дейности.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „ЕКСТРЕМНОСТ И СИГУРНОСТ НА МОРЕ С 18-И ДИВИЗИОН“

31.05.2021 г.

На 2 юни (сряда) в 15.00 ч. във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Екстремност и сигурност на море с 18-и дивизион“ по повод 70-ата годишнина от формирането на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Пункт за базиране – Варна.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТВАРЯ ОТНОВО КОРАБА-МУЗЕЙ "ДРЪЗКИ"

17.05.2021 г.

На 18 май, вторник, Военноморският музей отваря за посетители кораба-музей „Дръзки“. Посещенията ще се осъществяват при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЯ ОТВАРЯ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ ЕКСПОЗИЦИИТЕ СИ

31.03.2021 г.

От 1 април експозициите на Военноморският музей ще бъдат отворени за посещение, с изключение на кораб-музей „Дръзки“, при използване на не повече от 30 % от капацитета им и съблюдаване на следните правила:

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „ПО ПЪТЯ КЪМ БЪЛГАРСКОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ“ ПО СЛУЧАЙ 3 МАРТ

26.02.2021 г.

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални свидетелства от XVIII и XIX век представят поредицата от конфликти между черноморските империи – Руската и Османската, които дават облика на двете столетия, предшестващи Освобождението на България. Акцентът е върху морските битки, които не рядко решават изхода от войната.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТВАРЯ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ И ВЪТРЕШНАТА СИ ЕКСПОЗИЦИЯ

19.01.2021 г.

От 19 януари Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция, с изключение на кораб-музей „Дръзки“, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 и съблюдаване на следните правила:

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ С ДОСТЪП ЗА ПОСЕЩЕНИЕ САМО ВЪВ ВЪНШНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ

18.11.2020 г.

Уважаеми посетители,
От 19 ноември (четвъртък) във Военноморски музей (ВММ) отворена за посетители ще бъде единствено външната експозиция със стандартното работно време от вторник до неделя, от 10.00 до 18.00 часа. Продажбата на билетите се прекратява 40 минути преди края на работното време.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБАТА „50 ГОДИНИ ТРЕТИ ДИВИЗИОН ПРОТИВОМИННИ КОРАБИ – НАСЛЕДНИЦИ НА СЛАВНИ ТРАДИЦИИ“

01.10.2020 г.

С изложба във Военноморския музей (ВММ) – филиал на Националния военноисторически музей, започнаха честванията на половинвековния юбилей на Трети дивизион противоминни кораби – флотското формирование в Пункт за базиране – Варна, което осигурява чисти водни пътища.

С ИЗЛОЖБА ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 50 ГОДИНИ ТРЕТИ ДИВИЗИОН ПРОТИВОМИННИ КОРАБИ

29.09.2020 г.

На 1 октомври, четвъртък, от 11.00 ч. във Военноморския музей (ВММ) ще бъде открита юбилейната изложба „50 години Трети дивизион противоминни кораби – наследници на славни традиции“.

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!

15.09.2020 г.

Военноморският музей поздравява всички ученици, учители и родители с най-вълнуващия ден за българското училище – 15 септември.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „МОРЕ И БРЕГОВЕ“

03.08.2020 г.

В навечерието на Празника на Военноморските сили, Военноморският музей (ВММ) представя на своята публика изложбата „Море и брегове“, която ще бъде открита на 6 август, четвъртък, от 11.00 часа в зала „Морски сговор“.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „ШВЕЙЦАРСКА СЛЕДА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ“

23.06.2020 г.

Военноморският музей във Варна – филиал на Националния военноисторически музей, представя гостуващата изложба „Швейцарска следа в българската история“. Тя ще бъде отворена за посетители от 24 юни (сряда) до края на юли 2020 г.

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

18.05.2020 г.

От 19 май (вторник) Военноморският музей отваря за посещение вътрешната и външната си експозиция, с изключение на кораб-музей „Дръзки“, със стандартното си работно време от вторник до неделя, от 10.00 до 18.00 часа.

ЧЕСТИТ ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!

06.05.2020 г.

Специално за празника Националният военноисторически музей подготви дигиталната изложба „За Българската армия – за почест!“, която може да бъде разгледана ТУК. Тя представя историята и традициите на празника на Българската армия и чрез автентични фотографии ни прави съпричастни на тържествата, които не прекъсват дори по време на война.

Допълнително онлайн съдържание, посветено на празника, ще откриете в социалните мрежи на Военноморския музей.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ, СВЪРЗАНА С ПОСЕЩЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

10.03.2020 г.

В съответствие със спазване на препоръките на Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация и в изпълнение на Заповед РД-01-117 от 08.03.2020 г. на министъра на здравеопазването Националният военноисторически музей предприема следните превантивни действия във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19:

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОРИГИНАЛНИ ЗНАМЕНА НА БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ ГОСТУВАТ ВЪВ ВАРНА

19.02.2020 г.

На 28 февруари (петък) от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния военноисторически музей.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523