Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Катер „Пилот – 2” посреща посетители

17.08.2023 г.

Вече може да се качите в кабината на пилотския катер „Пилот – 2”. Желаещите ще разберат как изглежда отвътре работното място на екипажа на катера. С него до борда на пристигащите кораби достига пилотът, отговорен за безопасното им движение към мястото за приставане. Пилотите (или още лоцманите – от. нидерл. loodsman – „този, който познава дълбочините”) направляват плавателните съдове при влизането им в пристанищата или при превеждането им през теснини и опасности.

В кабината на „Пилот – 2” „пасажерите” ще могат да разгледат оборудването, да влязат в машинното отделение и да надникнат в каютата на екипажа. Посетителите ще се запознаят с Международния код на сигналите с флагове и с други важни за ежедневната дейност на моряка правила. Специално видео ще ги запознае с работата на варненските морски пилоти и предизвикателствата, пред които се изправят.

Очакваме ви в работното време на експозицията от вторник до събота, от 10:00 до 18:00 часа (касата приключва в 17:30), а цената за посещение на катера е 4 лв. към входния билет.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523