Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ФОТОИЗЛОЖБА „НАУКАТА ОТПЛАВА ЗА АНТАРКТИДА“ – МОМЕНТИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПРИНОС В ИЗУЧАВАНЕТО НА ЛЕДЕНИЯ КОНТИНЕНТ

08.08.2022 г.

На 11 август от 10:00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита гостуващата фотоизложба на Българския антарктически институт и Асоциацията на младите полярни изследователи „Науката отплава за Антарктида“. В нея ще бъдат представени фотографии и информация за развитието на Българската антарктическа експедиция през годините, натрупаният опит, изпитанията пред българските полярници и историята на изследователската база „Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Акцент в изложбата е и сбъднатата мечта на българските учени – първият военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд ще осигурява националните антарктически експедиции на Ледения континент и ще извършва проучвания в Черно море и Световния океан.

Чрез изложбата, която може да бъде разгледана до 25 октомври, посетителите ще имат възможността да открият един вълнуващ и впечатляващ разказ за българските постижения в отдалечения и суров полярен район.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523