Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА „ТВОРЧЕСТВО И ПРОПАГАНДА ВЪВ ФЛОТА В ГОДИНИТЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА“

06.08.2021 г.

На 5 август в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей (ВММ), филиал на Националния военноисторически музей, бе открита изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“, представяща на публиката малко познати експонати, съхранявани във Фонда на ВММ.

Изложбата обхваща любопитен сегмент от казармения живот в периода от 50-те до края на 80-те години на ХХ век, свързан с творческите прояви по време на службата във флота, поставени в обществено-политическия контекст от онова време. Основен дял в нея заемат ведомствени издания, художествени творби и стенвестници, чиито имена насочват към поделението, в което са създадени – „Миночистач“, „Заградител“, „Артилерийски глас“, „Дунавски тралчик“, „Вапцаровски щорм“. Те се отличават от многотиражните печатни издания, с това, че са издавани като единствени екземпляри и са изработвани ръчно. В изложбата са показани и експонати, свързани с дейностите по подготовка и печат на информационните издания от периода – печатарски клишета от вестник „Вапцаровец“, специалното издание на морската Алма матер, и от флотския официоз „Димитровска вахта“.

На откриването на изложбата присъстваха висши офицери и военнослужещи от Военноморските сили (ВМС), ветерани от флота, колеги, жители и гости на града.

Изложбата може да бъде посетена до края на октомври 2021 г.

На 8 август, неделя, по повод празника на ВМС, Военноморският музей ще работи с вход свободен.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523