Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Военноморският музей представи изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“

05.05.2023 г.

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия Военноморският музей откри изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946) “. В нея посетителите могат да видят образци на лично хладно оръжие от почти всички модели, съхранявани във фондовете на Националния военноисторически музей в София и на Военноморския музей.

Изложбата свидетелства за воинския дух на българина през годините, като проследява различните периоди, националните традиции и влиянията, оказани от другите армии. Освен изложените саби, шашки, шпаги и кортици посетителите могат да видят и как е изглеждал българският офицер в униформа с представително оръжие, благодарение на богатия графичен материал, който разказва и за промените в символиката на декорациите на хладното оръжие.

В изложбата са показани генералска и дипломатическа сабя, а един от малкото образци, на които е гравирано името на притежателя е сабята на генерал-майор Константин Кирков. Любопитство представлява личната сабя на контраадмирал Вариклечков с изящната си изработка и с позлата на орнаментите.

Освен флотското оръжие, което се отличава със специфични морски мотиви, в изложбата са представени саби и кортици на артилерията, кавалерията, пехотата, въздушните войски и противопожарната служба.

На откриването присъстваха заместник-началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински, капитан II ранг Алберто Росати, представител на ВМС на Италия у нас, военнослужещи, офицери от запаса, колеги и приятели на Музея.

Утре, 6 май, изложбата и постоянната експозиция на Военноморския музей могат да бъдат разгледани с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523