Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБАТА „ЗАЩИТНИЦИ НА БЪЛГАРСКИТЕ БРЕГОВЕ“

05.05.2022 г.

Днес във Военноморския музей беше открита изложбата „Защитници на българските брегове“, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война.

В своето слово директорът на музея д-р Мариана Кръстева припомни за самоотвержеността, доблестта и героизма, които проявяват бранителите на родните брегове. Тя изтъкна, че днес, повече от столетие по-късно имаме възможността да си припомним вълнуващия разказ за защитата на черноморското крайбрежие и първата българска морска победа благодарение на съхранените в Музея реликви – отличия, документи, фотографии, оръжия, униформи и лични вещи на изтъкнатите военачалници и матросите, които бранят българските брегове в Балканската война.

На събитието присъстваха представители на командването на Военноморските сили – заместник-началникът на Щаба на ВМС по операциите капитан І ранг Ваньо Мусински и ВРИД командир на Военноморска база – Варна капитан І ранг Николай Николов, колеги и приятели на музея.

Изложбата е отворена за посещение до края на месец юли, а напълно безплатно може да бъде разгледана на Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, когато Военноморският музей работи с вход свободен.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523