Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Военноморският музей представя в изложба българско хладно оръжие от 1878 до 1946 г. и отбелязва 6 май с вход свободен

03.05.2023 г.

На 5 май (петък) от 11.00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“. В нея ще бъдат показани образци на хладно оръжие в Българската армия от времето на Освобождението през 1878 г. до края на монархическия период през 1946 г. Посетителите ще могат да видят част от сабите и кортиците на въоръжение във войската, някои от които са принадлежали на офицери, оставили трайна следа в българската история. Сред тях са сабите на контраадмирал Иван Вариклечков – първият български адмирал, два пъти командващ на Флота, на генерал-майор Константин Кирков – началник на Флота по време на Първата световна война, и на лейтенант Преслав Ляпчев, един от първите български морски летци, загинал при учебен полет в Германия през 1916 г.

Оръжията, представящи отделните родове войски, демонстрират характерната за различните периоди изработка, съчетана с изящна орнаментика. Открояващите се детайли изпълняват не само утилитарна функция, но и свидетелстват за духа и ценностите на своето време, като на остриетата им са гравирани девизите „С нами богъ“ или „За царя и отечеството“. Част от експонатите пристигат специално за изложбата от фонда на Националния военноисторически музей в София и могат да бъдат разгледани до края на месец юли.

Изложбата може да бъде разгледана с вход свободен още на 6 май, когато по традиция Военноморският музей ще работи с Ден на отворени врати по повод Празника на Българската армия, с работно време от 10:00 до 18:00 часа.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523