Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИ ИЗЛОЖБАТА „50 ГОДИНИ ТРЕТИ ДИВИЗИОН ПРОТИВОМИННИ КОРАБИ – НАСЛЕДНИЦИ НА СЛАВНИ ТРАДИЦИИ“

01.10.2020 г.

С изложба във Военноморския музей (ВММ) – филиал на Националния военноисторически музей, започнаха честванията на половинвековния юбилей на Трети дивизион противоминни кораби – флотското формирование в Пункт за базиране – Варна, което осигурява чисти водни пътища.

Представените експонати в „50 години Трети дивизион противоминни кораби – наследници на славни традиции“ се показват за първи път и проследяват десетилетията активна миночистачна дейност, започнала в началото на ХХ век, преминала през създаването на дивизион през 1970 г. и продължаваща и днес. Част от изложбата са карти и схеми, свързани с разработки от 1905 г. за минната отбрана на страната на създателя на българската мина „Винаров“ капитан-лейтенант Евстати Винаров, документи, трална веха, миночистачни прибори и останки от обезвредена мина от Първата световна война. Посетителите ще могат да разгледат отличията на моряците от Минната флотилия, успешно обезвредили десетки мини в заключителния етап на Втората световна война, медала „За победа над Германия във Великата отечествена война“, с който е удостоен екипажът на флагмана на дунавските миночистачи от този период „Христо Ботев“. Част от представената съвременна история е документът, с който минният ловец „Цибър“ е предаден на Българските ВМС през 2009 г.

„50 години Трети дивизион противоминни кораби – наследници на славни традиции“ бе открита от директора на филиал ВММ д-р Мариана Кръстева, а командирът на дивизиона капитан II ранг Лъчезар Иванов поздрави присъстващите и представи издание, посветено на юбилея.

На събитието присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ваньо Мусински, военнослужещи от дивизиона и ветерани.

Изложбата ще може да бъде разгледана до края на ноември 2020 г.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523