Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ПОЧИТ КЪМ КАПИТАН I РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ

12.02.2020 г.

С военен ритуал и едноминутно мълчание Военноморският музей и Военноморските сили на Република България почетоха 152-рата годишнина от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев, ръководил атаката при победата над турския крайцер „Хамидие“ по време на Балканската война. Цветя на паметника в Морската градина поднесоха директорът на музея д-р Мариана Кръстева и началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров.

„Капитан I ранг Димитър Добрев е българският морски пълководец, чийто образ е безспорен символ в българската морска история“, каза в краткото си слово д-р Мариана Кръстева.

Димитър Добрев е роден на 12 февруари 1868 г. в Русе. Получава образование в София, по-късно в Кралското и Императорско военноморско училище в Пула, Австро-Унгария, както и завършва артилерийския офицерски клас в Кронщад, Русия. Като доброволец в чин юнкер участва в Сръбско-българската война. Командва 11-а рота в боя при Гургулят и е награден с войнишки кръст „За храброст“ IV степен. В началото на 1904 г. Добрев се включва в Руско-японската война, попада в японски плен и след освобождаването се завръща в България. Димитър Добрев последователно заема длъжностите: началник на машинното училище при Флота на НЦВ (1906 – 1908 г.), началник на Подвижната отбрана, командир на крайцера „Надежда“, старши адютант в Щаба на Флота на Негово Величество.

В началото на Балканската война (1912 – 1913) е назначен за началник на Семафорно-наблюдателната служба. Той така добре избира нейните постовете, че те се използват и днес като част от системата за наблюдение на флота. Капитан ІІ ранг Добрев командва отряда миноносци, който на 7 срещу 8 ноември 1912 г. атакува успешно турския крайцер „Хамидие“, за което е награден с Военен орден „За храброст“ III степен. По време на Междусъюзническата война ръководи българския отряд бойни и транспортни кораби при интернирането им в Севастопол, за да не попаднат в ръцете на настъпващия противник. Капитан I ранг Димитър Добрев напуска Флота през 1914 г. и дълги години работи като адвокат във Велико Търново. Почива през 1944 г.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523