Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Изложбата „Флотилия в зала“ се откри във Военноморския музей

10.08.2018 г.

В навечерието на празника на Военноморските сили музеят представя непоказвани корабни модели от своя фонд. Снимки, лични вещи и документи добавят щрихи към историята на корабомоделизма в България, неговите постижения и най-активни дейци.

Част от показаните модели са изработени в корабостроителните заводи, създали съответните плавателни средства, а други са на любители корабомоделисти. Сред най-интересните експонати са модели на: рибарска лодка, подарена на музея през 1923 г. от създателя ú художника Владимир Коренев; плаващ 10-тонен кран на Българско акционерно дружество „Кораловаг“, изработен 1931 г.; ветроходна яхта клас М, участвала в международното състезание за действащи модели в гр. Шверин, Германия, през 1955 г. и други. Част от експонатите илюстрират производството на Института по корабостроене и варненския Корабостроителен завод, а други формират флотилия от кораби от състава на българските ВМС в различни периоди.

Откриването на изложбата уважиха представители на ВМС и на морския бизнес, ветерани, колеги, приятели на музея и корабомоделисти. В своите уводни думи директорът на музея д-р Мариана Кръстева посочи, че корабомоделизмът е изкуство, спорт и страст, за които времето и възрастта нямат значение.

Изложбата ще бъде отворена до 20 септември 2018 г.


На 12 август 2018 г. – празник на българските Военноморски сили, изложбата, както и постоянната експозиция на музея ще работят с вход свободен.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523