Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ПОДВОДНАТА АРХЕОЛОГИЯ В ИЗЛОЖБА

09.08.2019 г.

Хронологията на подводните проучвания по българския бряг с важните открития и участници през годините проследява изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“, открита във Военноморския музей днес. Показаните експонати, събирани в продължение на изминалите шест десетилетия, са част от фондовете на Военноморския музей, Регионалният исторически музей – Варна, и историческите музеи в Каварна и Приморско.

„Началото е преди 60 години отново през август. Тогава се „ражда“ не само подводната археология като наука, но се „ражда“ и водолазното дело в България. Дължим дълбок поклон на първопроходците в България, част от които и днес са тук с нас“, каза при откриване на изложбата директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева и подчерта, че благодарение на дългогодишното добро сътрудничество с Военноморските сили в музея са постъпили някои от най-ценните находки от морското дъно. Надежда за нови открития изразиха и представители на другите музеи, участници в изложбата.

Изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“, може да бъде видяна във Военноморския музей до 31 октомври. Още на 11 август, когато музеят работи с вход свободен по повод юбилея на Военноморските сили, тя може да бъде разгледана безплатно.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523