Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА 106-АТА ГОДИШНИНА ОТ ПАМЕТНАТА ПОБЕДА НА „ДРЪЗКИ“ НАД „ХАМИДИЕ“

08.11.2018 г.

На 8 ноември с тържествен военен ритуал Военноморският музей и Военноморските сили отбелязаха 106-ата годишнина от първата българска морска победа в съвременната ни история – торпилирането на турския крайцер „Хамидие“ от българския торпедоносец „Дръзки“.

На церемонията присътваха областният управител, заместник-кметът на община Варна, заместник-командирът на ВМС, военни, гости и приятели на музея, които почетоха непреходния подвиг и паметта на българските военни моряци от Балканската война с венци и цветя, поднесени на кораба-музей и пред паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, ръководил атаката на българските кораби срещу крайцера.

По време на ритуала Военноморският музей получи ново ценно дарение от Национално сдружение „Клуб миноносец „Дръзки“– жалейката от погребалния венец на капитан I ранг Георги Купов, командир на „Дръзки“ по време на битката.


За събитието накратко:

По време на Балканската война, в ранните часове на 8 ноември 1912 г., в Черно море недалеч от Варна се разразява сражение между отряд от българските торпедоносци „Дръзки“, „Летящи“, „Смели“ и „Строги“ и турския крайцер „Хамидие“. В битката „Дръзки” съумява да торпилира вражеския кораб, а торпедото е изстреляно от помощник-командира на торпедоносеца мичман II ранг Кирил Минков. Налага се турският крайцер да бъде изтеглен на буксир до Истанбул и не взима по-нататъшно участие във войната.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523