Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ИСТОРИЯТА НА ОРДЕНА „ЗА ХРАБРОСТ“ И НЕГОВИТЕ КАВАЛЕРИ В ИЗЛОЖБА НА ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

03.05.2019 г.

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия във Военноморския музей бе открита изложбата „Орденът „За храброст“ в държавните и воинските традиции“. В нея с повече от 50 отличия и грамоти на някои от най-изтъкнатите кавалери на първото българско отличие е представена неговата история.

„Орденът „За храброст” е в основата на традициите в българската държавна наградна система“, каза при откриването на изложбата директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. Тя подчерта, че той е учреден от княз Александър I през 1880 г. въпреки ограниченията за създаване на висши държавни отличия, наложени от васалитета на Княжество България. Създаването му демонстрира независимостта на българската държава и признателността към най-смелите българи. По нейните думи изложбата документира проявите на патриотизъм на бойното поле във войните за национално освобождение и обединение, като акцент в нея е пиката на Самарското знаме, в която по време на тържественото честване на третата годишнина от боевете при Стара Загора е вграден орденът „За храброст“ I степен. Сред кавалерите на ордена, чиито знаци са представени в експозицията, са флотските офицери капитан I ранг Рашко Серафимов, капитан I ранг Димитър Альов, капитан II ранг Богдан Ганчев, капитан I ранг Станчо Димитриев, капитан I ранг Лазар Драганов.

Събитието уважиха зам.-началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Атанас Змийчаров, представители на Община Варна, ветерани от Втората световна война, колеги и приятели на музея.

Изложбата може да бъде видяна във Военноморския музей до 20 юни. Още на 6 май, когато музеят работи с вход свободен, тя може да бъде разгледана безплатно.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523