Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Със специална изложба Военноморският музей отбеляза вековния юбилей на българската морска авиация

29.04.2017 г.

Днес във Военноморския музей беше открита изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии“, посветена на военноморската ни авиация и нейната 100-годишнина. На нея присъстваха министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, военнослужещи, ветерани, гости и приятели на музея.

Изложбата проследява историята на българските морски летци, като чрез документи, снимки и много експонати акцентира на личностите и събитията в годините на войните и в мирно време. Интерес представляват витло и котва от водосамолет „Фридрихсхафен“ от Първата световна война и част от бордовото оборудване на водосамолет „Арадо 196 А-3“ от Втората световна война. Представени са документи и лични вещи на първите морски авиатори, екипировката на съвременен парашутист, летателната книжка на Димитър Георгиев - първия командир на Вертолетната авиобаза (1959 г.).

В музея беше валидирана специално изработената за юбилея пощенска марка.

Събитията в музея са сред акцентите в програмата за отбелязването на годишнината. Тя продължи и над Варненския залив с атрактивните въздушни демонстрации на трите вертолета „Пантер“ от състава на Вертолетната авиобаза „Чайка“ съвместно с отряда за специални операции.

Като поздравява с празника командването на авиобаза „Чайка“ и ветераните – морски авиатори, екипът на Военноморския музей им изказва сърдечна благодарност за съдействието и консултациите при подготовката на изложбата!

Изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии“ може да бъде посетена до 10 август 2017 г.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523