Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Експонат на месец февруари 2016 г. Фотоапарат с „принос“ в политическата история от преди почти 100 години

25.02.2016 г.

Експонат на месец февруари 2016 г. във Военноморския музей е немски фотоапарат марка C P GOERZ с № 371939, произведен от немската фирма C. P. Goerz през второто десетилетие на XX век. Подарен е на музея от Борис Д. Бончев през 1977 година.

Фотоапаратът се състои от обектив и кожен мях, монтирани в специална алуминиева кутия, облицована с кожа. За точно позициониране на изображението върху плаката обективът е прикрепен със стопорен винт към вилка и може да се предвижва вертикално. Чрез механизъм със зъбна рейка и винт вилката с обектива се придвижва напред и назад по метална релса. Фотоплаката се поставя отзад в специална рамка с жлеб. Фотоапаратът е предназначен за плаки с размер 9/12 см. Заснемането можело да става с негативи и диапозитиви.

Фотоапаратът бил използван от Борис Бончев, функционер на БКП и на Коминтерна, за заснемане на военни обекти в Бургас, Сливен, Стара Загора и Шумен през периода 1920 – 1921 година. Това той е правил по нареждане на Кою Касабов – комисар на интернационална бригада в Съветска Русия.

Представеният експонат показва развитието на фотографската техника преди 100 години. Наред с това той е свидетелство за партийно-политическите борби в България след Първата световна война и за опитите на младата съветска държава да наложи влиянието си в другите страни, като използва средствата на шпионажа.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523