Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Изложба „100 години подводно плаване в България“ бе открита във Военноморския музей

05.05.2016 г.

Във Военноморския музей бе открита юбилейната изложба „100 години подводно плаване в България“. Изложбата е по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, и е посветена на 100-годишнината от приемането на първата българска подводница, състояло се на 25 май 1916 г.

На откриването присъстваха представители на Община Варна, на командването на Военноморските сили, офицери от строя и от резерва, служили на българските подводници, много гости.

Изложбата представи директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, а капитан I ранг о.р. Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите, разказа за славното минало на българското подводно плаване и изрази надеждата си за възстановяване на подводния ни флот.

Четиринадесет табла и повече от 60 експоната проследяват историята на българското подводно плаване от приемането на УБ -18, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на Осми отделен дивизион подводни лодки, до извеждането от строя на последните две подводници „Надежда“ и „Слава“ и разказват за събития, с които можем да се гордеем. Един от най-интересните експонати е скулптурната композиция на Кирил Шиваров „Бойната кула на подводницата UB-18 и част от екипажа й“. Творбата се показва за първи път от постъпването й в музея през 1923 г., след реставрирането й в ателието на Националния военноисторически музей.

Основната част от представените експонати в изложбата са от фонда на Военноморския музей. Ценно допълнение са документи и предмети, предоставени от Съюза на подводничарите и от Пункта за базиране – Варна.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 юни 2016 г. в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей.


На 6 май 2016 г. музеят ще работи с вход свободен за своите посетители.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523