Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

Във Военноморския музей завърши форумът „Голямата война – сто години по-късно“

04.11.2016 г.

От 1 до 4 ноември Военноморския музей беше домакин на серия от прояви, посветени на 100 годишнината от Първата световна война. Те бяха обединени в научно-практическия форум „Голямата война – сто години по-късно“. Началото беше дадено с изложбата „Художникът на фронта“, която представя картини на видни български военни художници, мобилизирани през Първата световна война. Те са от фондовете на Националния военноисторически музей - София и на Военноморския музей.

Програмата продължи с научната конференция „България и войната на море“. Гости на откриването на конференцията бяха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. По време на двудневната среща бяха изнесени научни съобщения и доклади по теми, които засягат отбраната на българските брегове по време на големия световен конфликт: аспекти от политиката на Великите сили в региона; бойните действия, в които участва флотът; проблемите, които са тревожели обществото във военновременните години; отражението на войната в изкуството и литературата. Участие взеха утвърдени учени в своите области, преподаватели от университети в страната, музейни работници, изследователи от наши и чуждестранни научни центрове. Присъстващите обмениха мнения, засегнаха спорни тези, представиха новоиздирени факти.

Най-младите участници във форума бяха ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски”. Те подготвиха два открити урока, които се проведоха на 3 и 4 ноември в атмосферата, създадена от творбите на Вл. Димитров Майстора, Ал. Мутафов, К. Щъркелов и другите майстори на четката, включени в откритата дни по-рано изложба. Гимназистите срещнаха присъстващите с най-вълнуващите епизоди от участието на флота в Първата световна война и с изкуството по време на войната.

Инициаторът на събитията – Военноморският музей, благодари на своите партньори: Институт за исторически изследвания при БАН, Македонски научен институт, Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуство „Константин Преславски” – Варна, ИК „Морски свят – Морски вестник” – Варна, както и за финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна.

Изложбата може да бъде посетена до края на 2016 г.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523