Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

В Деня на народните будители във Военноморския музей бе открит форумът „Голямата война – сто години по-късно“

01.11.2016 г.

Научно-практическият форум „Голямата война – сто години по-късно“ бе открит днес във Военноморския музей (ВММ) във Варна. Началото беше дадено с откриването на изложбата „Художникът на фронта“, която представя картини на военни художници, мобилизирани през Първата световна война.

Програмата продължи с научна конференция „България и войната на море“. Поздравление към участниците отправиха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Г-н Портних изрази сериозната ангажираност на общинската администрация към съхраняването на историческата памет и адмирира избора конференцията, посветена на 100-годишнината от Първата световна война, да започне именно в деня, в който почитаме народните будители.

„Измерението на Голямата война е фундаментално както за света, така и за България“, заяви контраадмирал Петев. Той подчерта, че именно тогава българският военен гений става известен в целия свят и много от сегашните традиции, които военноморските сили следват, са писани от българските моряци по време на Първата световна война.

Директорът на ВММ д-р Мариана Кръстева бе приятно изненадана от един от големите приятели на музея Христо Раев, който подари на институцията книга с подробна информация за военноморските сили – участници в Първата световна война, издадена през 1917 г.

На форума присъства и директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова, която изнесе доклад на тема „Българските художници в Първата световна война“.

Форумът продължава до 4 ноември.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523