Новини

СЪС СПЕЦИАЛНА ИЗЛОЖБА ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА ВЕКОВНИЯ ЮБИЛЕЙ НА БЪЛГАРСКАТА МОРСКА АВИАЦИЯ

29.04.2017 г.

Днес във Военноморския музей беше открита изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии“, посветена на военноморската ни авиация и нейната 100-годишнина. На нея присъстваха министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, военнослужещи, ветерани, гости и приятели на музея.

Изложбата проследява историята на българските морски летци, като чрез документи, снимки и много експонати акцентира на личностите и събитията в годините на войните и в мирно време. Интерес представляват витло и котва от водосамолет „Фридрихсхафен“ от Първата световна война и част от бордовото оборудване на водосамолет „Арадо 196 А-3“ от Втората световна война. Представени са документи и лични вещи на първите морски авиатори, екипировката на съвременен парашутист, летателната книжка на Димитър Георгиев - първия командир на Вертолетната авиобаза (1959 г.).

В музея беше валидирана специално изработената за юбилея пощенска марка.

Събитията в музея са сред акцентите в програмата за отбелязването на годишнината. Тя продължи и над Варненския залив с атрактивните въздушни демонстрации на трите вертолета „Пантер“ от състава на Вертолетната авиобаза „Чайка“ съвместно с отряда за специални операции.

Като поздравява с празника командването на авиобаза „Чайка“ и ветераните – морски авиатори, екипът на Военноморския музей им изказва сърдечна благодарност за съдействието и консултациите при подготовката на изложбата!

Изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии“ може да бъде посетена до 10 август 2017 г.


Назад