Архив - 2015 година

Назад

Изложбата „Многото пътеки към морската история 2015“ бе открита във Военноморския музей

18.12.2015 г.

Във Военноморския музей (ВММ) във Варна бе открита изложбата „Многото пътеки към морската история 2015“. Тя събра най-значимите и любопитни вещи, снимки и документи, влезли във фонда на музея през изтичащата 2015 година.

На дарителите бяха връчени грамоти и свидетелства. Сред приятелите на музея са традиционно Военноморските сили, капитани и механици от търговския флот, близки и роднини на морски дейци.

За първи път е показано индивидуално спасително оборудване на екипажите от морската вертолетна авиация. Последният национален флаг на м/к „Петър Берон“ преди отправянето му за скрап, корабният дневник и снимка от 70-те години на ХХ век, постъпили в музея от трима различни дарители, са една от илюстрациите за пътеките, по които минават свидетествата за морското ни минало по пътя към музея. Открояват се лични вещи и документи на български моряци, карти, специални издания и снимки от Първата и Втората световна война. Представени са и нови корабни модели: на моторен речен тласкач, на морските кораби „Варна“ и „София“, както и на военни кораби от втората половина на ХХ в. Интересни и разнолики документи допълват известното за историята на Морското училище: за наказанията на провинилите се негови възпитаници през 1940 г.; снимки представят моменти от обучението на 45-и випуск, а в. „Вапцаровец“ от 70-те години ни напомня важни събития в училището и на какво са се смели курсантите. В изложбата са показани и открити на морското дъно и спасени от дъното на река Дунав корабни останки.

Изложбата може да бъде посетена до края на февруари 2016 година.

Открит беше и благотворителният Коледен базар под наслов „Магията на Коледа“. С изработени от детските ръце новогодишни картички, коледна украса и рисунки се включиха Творческо сдружение „Арт Визия“, НУИ „Добри Христов“, ЦДГ „Ян Бибиян“, Общински детски комплекс – Варна, деца на служители в музея. Събраните средства ще бъдат предоставени на Фондация „Деца на Българската армия“ за децата на военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Базарът ще продължи на 19 декември, събота, когато експозицията на Военноморския музей ще работи с ВХОД СВОБОДЕН.Назад