Архив - 2015 година

Назад

Във военноморския музей отбелязаха годишнината от първата българска морска победа

09.11.2015 г.

На 8 ноември във Военноморския музей беше отбелязана 103-тата годишнина от успешната атака на отряда торпедоносци срещу турската ескадра, водена от крайцера „Хамидие“. Под звуците на Представителния духов оркестър на ВМС, пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Димитър Добрев, с едноминутно мълчание, венци и цветя беше оказана почит на българските моряци и на всички загинали воини през Балканската война.

За първи път беше реализирана историческа възстановка на събитията от нощта на 7 срещу 8 ноември 1912 г., когато торпедоносец „Дръзки“, под командването на мичман I ранг Георги Купов поразяват многократно превъзхождащия ги противник. Пред погледа и с овациите на публиката на борда на „Дръзки“ моряците пресъздадоха основните акценти от подготовката за битката, срещата с неприятеля до оглушителния взрив на торпедото.

В ролите на екипажа влязоха членовете на сдружение „Клуб миноносец „Дръзки“. Съдействие получиха от клуб „Традиция“ – Варна, държавен куклен театър-Варна и сдружение „Бран“.Назад