Архив - 2015 година

Назад

Експонат на месец юли – военният моряк от годините на Първата световна война през погледа на художника

24.07.2015 г.

През месец юли за експонат на месеца във Военноморския музей е избрана картината „Български военен моряк от Първата световна война“ на един от блестящите български маринисти Александър Мутафов /1879-1957/.

Александър Мутафов е роден в гр. Шумен. Детството си прекарва във Варна, където завършва Варненската мъжка гимназия. Художествените академии в Торино и Мюнхен го срещат с професор Джакомо Гросо и Лео фон Льофц. По време на Първата световна война Александър Мутафов е военен художник-кореспондент на Четвърта пехотна преславска дивизия, след това по свое желание преминава към Черноморския флот.

Вероятно именно в този период е създадена творбата, която показва епизод от военното ежедневие на българския моряк. Картината е с размери 44/32 см и е рисувана върху шперплат с маслени бои. Изобразен е моряк в щормово облекло, по време на вахта като наблюдател. Интересен факт е, че го откриваме сред корабния екипаж в друга картина на Александър Мутафов „Учебно занятие на български миноносец, 1916 г.“ Може да се предполага, че „Български военен моряк...“ е създаден в желание да бъде доразвит индивидуалният образ и да се акцентира върху отделния персонаж.

Картината ни дава възможност да се докоснем до работата на един от най-бележитите ни маринисти.Назад