Архив - 2015 година

Назад

Победите на българските моряци и силата на духа показва изложбата „Морето е за смелите“, открита днес във Военноморския музей

05.05.2015 г.

Изложбата е посветена на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Над сто експоната и информационни табла акцентират върху екстремни моменти от живота на моряците.

Сред показаните експонати са лично оръжие, вещи и отличия, принадлежали на моряци от военния флот, отличили се със своята храброст и жертвоготовност при изпълнение на воинския си дълг.

Представени са отличията на капитан I ранг Петър Стоянов – командир на торпедоносеца „Строги“, участвал в атаката срещу „Хамидиe“ през Първата Балканска война, сабята на лейтенант Преслав Ляпчев и кортикът на кондуктор Делчо Докузанов, загинали през Първата световна война.

Изложбата разказва и за саможертвата на капитана на кораб „Княгиня Мария Луиза“ Иван Томов и неговия екипаж, които през 1941 г. с цената на живота си спасяват от разрушение гръцкия град Пирея; за моряците от миночистачните катери, загубили живота си при осигуряване на безопасни водни пътища в края на Втората световна война; за старшина I степен Димитър Ат. Димитров, потушил пожар на борда на кораба, на който служи, и спасил другарите си.

Представени са и героите от търговския флот, участвали в рисковани спасителни операции при морски катастрофи в наши дни. Шепа морски пясък от района на о-в Далримпъл напомня за изпитанията, които преодолява капитан Георги Георгиев по време на околосветското плаване с яхтата „Кор Кароли“.


Изложбата може да бъде посетена до 22 юни.

На 6 май Военноморският музей ще посреща своите посетители безплатно.Назад