Архив - 2015 година

Назад

Експонат на месец април във Военноморския музей

28.04.2015 г.

В образователната програма „Експонат на месеца“ за април се включиха младежи от Първа езикова гимназия – Варна. Те избраха да представят пистолети „Парабелум“ и бинокъл от немската подводница UB-45, която потъва през Първата световна война. През октомври 1916 г. тя е базирана във Варна. На 6 ноември 1916 г. излиза за изпълнение на бойна задача. Северно от Варна, срещу „Узункум“ (сега „Златни пясъци“), подводницата попада на руски минни полета и се взривява. Загиват 14 немски подводничари, в т.ч. и командирът капитан-лейтенант Карл Палис, а по-късно от раните си умира и един от спасените. От 19-членния екипаж само четирима оцеляват и се завръщат в Германия. На 25 февруари 1936 г. след продължила близо осем месеца операция подводницата е извадена. В нея са намерени тленните останки на тринадесет от загиналите подводничари, които на следващия ден, 26 февруари 1936 г., със специална траурна церемония са погребани във Варненските гробища.

В корпуса на подводницата са намерени лични вещи и оръжие на членове от екипажа. Въпреки че 20 години са стояли под водата, те са добре запазени. Част от тях са предадени от Морската полицейска служба на Морския музей. Сред тях са трите пистолета „Парабелум“, познати още като „Люгер“ (флотски модел), и един бинокъл, произведен от немската фирма Emil Busch A-G, гр. Ратенау.

Експонатите на месец април бяха подготвени и представени от Светослав, Георги и Иван от XI клас на Първа езикова гимназия – Варна. Те ги разположиха във временна музейна витрина, а в презентацията атрактивно представиха историята на подводницата и на експонатите, свидетелстващи за трагични и героични събития от историята на България и Германия.Назад