Архив - 2015 година

Назад

Военноморският музей открива изложба „Морето е за смелите“, посветена на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия

28.04.2015 г.

Изложбата „Морето е за смелите“ ще бъде открита във „Военноморския музей“ на 5.05.2015 г. в 11.00 ч.

Над сто предмета и петнадесет информационни табла проследяват най-значимите морски победи на българския военен флот – успешното торпилиране на турския крайцер „Хамидие“ от отряда български торпедоносци през на Балканската война, взривяването на руския крайцер „Лейтенант Пушчин“, попаднал на българско минно заграждение по време на Първата световна война и успехите на бреговата артилерия при защитата на българските брегове от чужди нападения.

Значимо място е отделено на морските герои, пожертвали живота си. Сред тях са капитанът на кораб „Княгиня Мария Луиза” Иван Томов и неговият екипаж, които през 1941 г., с цената на живота си спасяват от разрушение гръцкия град Пирея, моряците от миночистачните катери, загубили живота си, за да осигурят безопасни водни пътища; старшина I степен Димитър Ат. Димитров, потушил пожар на борда на кораба, на който служи и спасил другарите си.

Не са забравени и героите от търговския флот, участвали в спасителни операции при фатални морски катастрофи.


Изложбата ще остане в на разположение на посетителите до 22 юни.


На 6 май музеят ще работи с вход свободен.


Назад