Архив - 2015 година

Назад

Експонат на месеца – албум „Черноморската флота през общоевропейската война в снимки“

09.01.2015 г.

Първият експонат на месеца в годината, когато отбелязваме 100 годишнината от влизането на България в Първата световна война, e албумът „Черноморската флота през общоевропейската война в снимки“. Той е издаден скоро след края на войната и е събрал в себе си подбрани фотографски свидетелства за участието на българския военен флот във войната. Съставител на албума, фотограф и издател е Кочев. Албумът е отпечатан в Придворна печатница А.Д. – София и е бил с цена 10 лева. В музея е получен на 30 юни 1923 г. като подарък от Борис В. Кочев – брат на автора, за което свидетелства и посвещението на първа страница. Албумът идва в музея само месец след откриването му за публични посещения на 20 май 1923 г. Това е период, когато Морският музей се радва на широк интерес на варненската общественост и по призива на основателите му – БНМС, в него постъпват много дарения.

Албумът е своеобразен фоторазказ за участието на флота в Първата световна война. Той ни напомня за основни моменти от тези 4 години:

Първото сериозно военно изпитание е бомбардировка на Варна на 27 октомври 1915 г. от ескадра на руския императорски флот. Артилерийският обстрел няма сериозни военни последици, но е повод за бързото снабдяване на военния флот с нова техника. На 25 май 1916 г. е въведена в строя първата българска подводница UB-18, с което България става една от малкото страни в света притежаващи подводници. На 1 май 1917 г. е сформирана самостоятелна българска водосамолетна станция във Варненското езеро, която първоначално разполага с 4 водосамолета, чийто брой впоследствие нараства на 10. По време на войната Варна е обявен за укрепен пункт. Минирани са подстъпите към пристанищата. На минно заграждение във Варненския залив на 9 март 1916 г. се взривява и потъва руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”, при което загиват 80 души от екипажа, а 15 са пленени.

Създадената морска пехота на 4 септември 1916 г. извършва успешен десант в района на Балчик. Градът и Южна Добруджа отново са включени в пределите на България, а в морския бой при Балчик през декември 1916 бреговата артилерия успешно защитава българските граници от атаката на руския флот. Отразени са и епизоди от пренасянето с торпедоносец до Варна на тленните останки на царица Елеонора, починала на 12 септември 1917 г. в Евксиноград.

Последните снимки в албума дават представа за мащабите на противниковия руски черноморски флот, на който българския флот и неговите съюзници успешно противодействат в годините на войната.

Кадрите, публикувани в албума, са издавани и като пощенски картички в следвоенния период.

Посетителите на музея имат възможност освен да видят оригинала и да се запознаят пряко със снимките като разгърнат на място предоставеното им копие на албума.Назад