Архив - 2014 година

Назад

Книгата „Записки от архивите на българския Военноморски флот 1944 – 1959“ бе представена във Военноморския музей

08.08.2014 г.

„Записки от архивите на българския Военноморски флот 1944 – 1959“ бе представена във Военноморския музей като част от инициативите по повод Седмица на морето. Неин автор е Петър Даскалов, който освен моряк е бил и дългогодишен служител на музея.

Книгата представя сбор от ценни архивни документи, някои от които доскоро бяха секретни, във връзка с военноморското ни строителство и основни флотски дейности за времето от 1944 до 1959 г.

След задълбочен анализ на базата на документите изследователят разкрива влиянието на Студената война и съветизацията върху задачите, състава и цялостния облик на българските ВМС в периода.

Книгата представи редакторът и издател кап. II ранг о.р. д-р Атанас Панайотов, който не пропусна да отбележи приноса на музея в последните няколко нови издания, които се занимават с въпросите на съвременната ни морска история.

В последния ден от Седмица на морето,10 август, който е и празник на Българските военноморски сили, Военноморският музей ще приема безплатно своите посетители през целия ден.Назад