Архив - 2014 година

Назад

„КОРАБИ В ДЛАНИ“ във Военноморския музей по повод Международния ден на моряка

19.06.2014 г.

Военноморският музей във Варна ще отбележи Международния ден на моряка с представянето на два паралелни морски свята, създадени от двама моряци: Михаил Аврамов от Варна и Димчо Пишманов от Бургас. Освен, че следват общ професионален път, посветен на морето, и двамата посвещават минутите свободно време на своето хоби и на творческите си заложби.

Умалените модели на котви, камбани и корабни механизми от бронз, месинг и дърво са изработени от Михаил Аврамов. За тях той използва „отпадъчни материали“ – бракувани корабни резервни части. Някои от готовите модели украсяват офиси на корабни компании на няколко континента.

Картините, които е създал Димчо Пишманов са маслена живопис и смесена техника и представят голяма част от българските търговски кораби през XX в., сред които са танкерите „Янтра” и „Арда”, моторният кораб „Странджа”, пътническият „Варна”. Те ще бъдат показани на варненската публика за първи път.

Изложбата ще бъде открита в зала „Морски сговор“ на музея на 24 юни, в 11.00 ч., само ден преди Международния ден на моряка и ще бъде на разположение на посетителите до 9 юли.


Назад