Архив - 2014 година

Назад

Шпага и униформа на дипломат – експонати на месец май във Военноморския музей

26.05.2014 г.

Шпагата и униформата на Емануел Тедески – белгийски консул във Варна в средата на ХIХ век, са избрани за експонати на месец май във Военноморския музей.

Шпагата е чиновническа, произведена в Германия, Кралство Бавария, в периода 1825–1848 г. Тя е с обща дължина – 900 мм. Дължина на канията е 770 мм. Острието представлява стоманен прав клин с позлатени елементи. Ефесът и гарда също са с позлата, украсени с флорални мотиви, много фина и прецизна ювелирна изработка. Ръкохватката е седефена, а върху нея в позлатено поле посредством гравировка е нанесена хералдическа символика с вензела на баварския крал Людовик І Вителсбах (1825–1848 г.) и корона. Чиновническите шпаги от този вид са широко разпространени през ХІХ и началото на ХХ в. в много европейски страни.

Униформата е от тъмносиньо сукно и се състои от фрак и панталон. Фракът е с права войнишка якичка богато украсена със сърмени флорални мотиви, които украсяват и капаците на джобовете, и маншетите на ръкавите. Панталонът е украсен с два канта започващи от джобовете и стигащи до края на крачолите. Кантовете са сърмени и изпъстрени с дъбови листа.

Шпагата и униформата са предадени в Морския музей през 1936 г. от Българския народен морски сговор.


Назад