Архив - 2014 година

Назад

Книга за живота на капитаните Славчо Рангелов и Васил Филев бе представена във Вонноморския музей

23.05.2014 г.

В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, във Военноморски музей беше представена книгата „От чукарите на Ерма до капитанския мостик”. Автор е Евгения Рангелова-Пеева (1941–2013). Тя е дъщеря на капитан далечно плаване Славчо Рангелов и внучка на капитан Васил Филев.

Книгата обединява разкази за живота на двамата капитани от българския търговски флот и избора им да се посветят на морето, за обратите в съдбата на фамилията. Издаването й е дело на децата на автора – Слав и Калина Пееви.

Освен биографиите са включени и няколко изследвания на Е. Рангелова и статии на военна и морска тематика. Сред тях са очерци за капитан Евтим Василев Филев и к.д.п. Георги Генов. Впечатлява издиреното и съставено родословно дърво на възрожденския род Хаджипетрови/Хаджиматееви от Котел, както и изследването, посветено на участието на търговския ни флот в дейностите при възвръщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството през 1940 г. Книгата е богато илюстрирана със снимки от семейния архив и от фонда на Военноморския музей.

Назад