Архив - 2014 година

Назад

Изложбата „Воини светци” бе открита във Военноморския музей

30.04.2014 г.

Само дни преди Гергъовден на 30 април 2014 г., в изложбената зала на Военноморския музей, бе открита изложбата „Воини светци”.

Двадесет и осем икони и щампи на воини светци, подбрани от фондовете на Градския исторически музей в Самоков и Регионалния исторически музей – Варна, представят героичното като част от православната иконография.

В миналото за мъченици и воини светци са били канонизирани загиналите в името на Христовата вяра, докрай защитавайки я и прославяйки Божието име. В последствие българската армията ги приема за свои патрони и покровители. Съществувала е традиция, в битки и сражения, войниците да носят нагръдни икони, изобразяващи някои от най-известните воини светци – Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина и Св. Архангел Михаил. В изложбата са включени именно техните образи, както и на Теодор Тирон, Теодор Стратилат и Св. Йоан, в характерните за тях сюжети. Те са от различни епохи и са придобити от разнообразни източници от България и територията на Балканския полуостров.

Сред официалните гости на събитието бяха капитан I ранг Коста Андреев – началник Щаб на ВМС и свещеник Йордан Найденов – секретар на Варненската и Великопреславска митрополия. Изложбата, която ще остане в залата за временни експозиции на музея до края на месец юни, е посветена на Деня на храбростта и на Празника на Българската армия – 6 май. В този ден музеят ще приема безплатно своите посетители.


Назад