Архив - 2014 година

Назад

Изложбата „Морето и моряшката съдба. Символи на храбростта“ гостува в Габрово

25.04.2014 г.

Изложбата „Морето и моряшката съдба. Символи на храбростта“ на Военноморския музей – Варна, бе открита в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ в Габрово.

Над сто експоната и петнадесет информационни табла проследяват най-значимите морски победи на българския военен флот – успешното торпилиране на турския крайцер „Хамидие“ от отряда български торпедоносци през Балканската война; взривяването на руския крайцер „Лейтенант Пушчин“, попаднал на българско минно заграждение по време на Първата световна война; успехите на бреговата артилерия при защитата на българските брегове от чужди нападения.

Значимо място е отделено на морските герои, сред които са: капитанът на кораб „Княгиня Мария Луиза“ Иван Томов и неговият екипаж, които през 1941 г., с цената на живота си, спасяват от разрушение гръцкия град Пирея; моряците от миночистачните катери, загубили живота си, за да осигурят безопасни водни пътища; старшина I степен Димитър Ат. Димитров, потушил пожар на борда на кораба, на който служи и спасил другарите си. Представени са и героите от търговския флот, участвали в спасителни операции при морски катастрофи.

Сред показаните експонати са лично оръжие, вещи и отличия, принадлежали на флотски офицери, подофицери и матроси, отличили се със своята храброст и жертвоготовност при изпълнение на воинския и служебния си дълг.

Изложбата бе представена на габровската публика от Тодорка Стоянова – уредник във Военноморския музей във Варна.

„Морето и моряшката съдба. Символи на храбростта” ще бъде на разположение на посетителите до средата на месец юни.


Назад