Архив - 2014 година

Назад

„Тайнствен ръкопис“ на 100 години бе представен във Военноморския музей

11.04.2014 г.

Второто издание на поредицата „Тайнствените ръкописи“, организирана от група студенти с помощта на Центъра за иновации и развитие към Икономическия университет във Варна, се състоя на 10 април 2014 г. във Военноморския музей.

Мястото не е случайно, тъй като представения ръкопис е всъщност сборник с размисли, стихове и песни събрани от Светослав Цокев, от времето на службата му във флота 1901-1907 г., който бе дарен на музея от варненския адвокат Христо Раев.

„На тез бели страници аз желая Вашия спомен да е написан с ръчица, скъп за мене ще го зная. Макар и да сме надалеч, няма да се забравим веч“ собственоръчно е изписал Светослав Цокев в своя уникален албум. Следват близо 500 страници, съхранили почерка на негови другари, в които можем да срещнем български песни, военни маршове, стихотворения от чужди автори и крилати мисли.Сборникът се показва за първи път пред публика, а изследването на младите студенти е изключително сериозно – за да представят ръкописа те се съветват с различни експерти, сред които и графолог, и стигат дори до Държавния военноисторическия архив във Велико Търново.

Това е вторият документ, който студентите показват в рамките на поредицата „Тайнствените ръкописи“. В първото издание бе представено фототипно копие на неизвестен дотогава ръкопис, създаден през 1886 г., за който се предполага, че е дело на Г. С. Раковски.


Назад