Архив - 2014 година

Назад

„Оръжието на свободата” във Военноморския музей за 3 март

27.02.2014 г.

Изложба, представяща лично оръжие на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България, и картини, които отразяват епизоди от Руско-турската освободителна война, бе открита във Военноморския музей днес. Поводът е Националният празник на Република България – 3 март, а експонатите са подбрани от фонда на Националния военноисторически музей, чийто филиал е Военноморският музей във Варна.

Сабя с инициалите на Христо Ботев, пушката на Христо войвода, останал в историята на хайдушкото движение от началото на ХІХ в. като един от най-известните народни закрилници, сабята на Велчо Атанасов – Джамджията, която ни напомня за Велчовата завера, байонетът на Васил Левски и тесакът на Захари Стоянов, са сред най-ценните експонати, които варненци имат възможност да видят за първи път.

Имената на тези герои са емблеми както за българската история, така и за националната ни гордост. Някои от тях загиват в борбата, други доживяват Освобождението и пренасят националния идеал в свободна България.

Официални гости на събитието бяха заместник областният управител на Варна Димитър Чутурков, заместник-кметът на район «Вл. Варненчик» Сашо Димитров, капитан I ранг Ваньо Мусински – командир на Първи дивизон патрулни кораби, адмирал Христо Контров, колеги от Регионалния исторически музей и Държавния архив. Сред гостите бяха и наследници на Стефан Караджа и Ильо войвода, както и малкият Виктор, който бе облечен в униформа на опълченец от Освободителната война.


Изложбата, която включва и дванадесет картини от фонда на Националния военноисторически музей, ще остане в залата за временни експозиции до края на месец април.Назад