Архив - 2013 година

Назад

Научна конференция „Морската история в и извън българските музеи“ бе открита във Варна

11.10.2013 г.

Научна конференция на тема „Морската история в и извън българските музеи“ бе открита във Военноморския клуб във Варна. Събитието е част от инициативите на Военноморския музей по случай 130-ата годишнина от основаването му.

Представители на различни културни институции и изследователи в областта на историята и археологията се включиха в първата сесия на конференцията с доклади, обединени в тематичния кръг „Морската история на България в музеи, сбирки и находки“.

Научният форум бе открит от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, която поздрави гостите и изнесе първия доклад на тема: „Морският музей и морската култура в българското общество“. Приветствие поднесе и зам.-директорът на Националния военноисторически музей д-р Даниела Цанкова-Ганчева.

Сред останалите доклади се откроиха тези на д-р Атанас Орачев – Обществена сбирка „История на котвата“ в град Ахтопол, представящ единствената недържавна колекция от котви на територията на страната ни, и на д-р Емилия Милкова и Кристиана Димчева на тема „Морските колекции в регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и тяхното дигитално представяне“. Библиотеката направи и първият подарък на музея по повод юбилея – емблема на морски спортен легион на Български народен морски сговор от 30-те години на миналия век.

По време на конференцията бе представенен и новият, VIII том на Годишник на Военноморския музей. Дванадесет автора от всички действащи поколения изследователи с общо четиринадесет публикации са включени в новото издание, което има хронологичен обхват от древността до наши дни и тематични рамки, разположени както в националната, така и в световната морска история.

Научният форум продължава днес с направлението „Морската история на България – прозаични хроники и романтична летопис“.

Назад