Архив - 2013 година

Назад

С конференция и изложба Военноморският музей отбелязва 130-aта си годишнина

07.10.2013 г.

През 2013 г. Военноморският музей във Варна, филиал на Националния военноисторически музей, отбелязва 130 години от създаването си и 90 години от откриването на първата си експозиция.

По този повод във Военноморски клуб – Варна, на 10 и 11 октомври ще се проведе научна конференция на тема „Морската история в и извън българските музеи“. Над 20 изследователи в областта на историята и археологията ще се включат в конференцията с доклади, разделени в два тематични кръга: Морската история на България в музеи, сбирки и находки и Морската история на България – прозаични хроники и романтична летопис. По време на конференцията ще бъде представен и VIII том на годишника на Военноморския музей.

Официалното откриване е на 10 октомври (четвъртък) от 10.00 ч., в конферентната зала на Военноморски клуб – Варна.

Честванията продължават на 11 октомври, в 16.30 ч. в залата за временни експозиции на музея, ще бъде открита изложбата „Многото пътеки към морската история”. Тя включва над 150 предмета, постъпили в музея през последната година и представлява своеобразен поклон пред многобройните дарители – от институции и наследници на изявени личности до най-обикновени хора.

По случай празника, на 12 октомври (събота), музеят ще бъде отворен за безплатни посещения през целия ден.

Назад