Архив - 2013 година

Назад

Изложба на Военноморския музей гостува в Шабла

21.08.2013 г.

Изложбата на Военноморския музей „Българската морска идея и Български народен морски сговор” гостува в „Зелен образователен център” – Шабла, по случай традиционните дни на морето. Изложбата бе открита вчера, с кратка беседа, изнесена от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.

В изложбата са включени 13 табла, отразяващи дейността на организацията и живота на някои от най-изявените й дейци. На тях освен информацията, могат да се видят и копия на архивни снимки, факсимилета на документи, снимки на предмети, съхранявани във фонда на Военноморския музей, свързани с организацията и др.

Специално за публиката в Шабла, бе излъчен и документалния филм „Нашето море”, заснет през 1929 г. от БНМС и отразяващ неговата дейност.

Българския народен морски сговор е създаден през 1920 г. и до ден днешен остава единствената морска обществена организация с над 40 клона в цялата страна. За своя четвърт век съществуване организацията се превръща в социален феномен и синоним на българската морска идея. Като развива мащабна дейност за „оморячване” на българите от всички възрасти, за издигане на морското стопанство и отбрана на бреговете в приоритет на националната политика, БНМС полага невиждани дотогава, а и до днес усилия и за приобщаване на обществото към уменията за общуване с морето.

Дните на морето в Шабла, продължават до края на месец август, като включват и Ден на отворените врати на фара при Шабла, който ще бъде проведен на 23 август.

Назад