Архив - 2013 година

Назад

Ново дарение във Военноморския музей за Деня на флота

12.08.2013 г.

Картина, на която е изобразена последната българска подводница „Слава”, получи като дарение на 11 август Военноморският музей. Творбата е дело на варненския художник Христо Петров – Морския, който миналата година дари още едно свое произведение – „Фрегатата „Смели” в акция”.

Името на картината е символично „Последно завръщане” и с даряването й на музея художникът всъщност направи едно пожелание, някой ден българското подводно плаване отново да се завърне към своето съществуване.

В Деня на военноморските сили на България, който отбелязваме на 11 август, музеят традиционно се превръща в територия за срещи на поколенията бивши и настоящи моряци. Наши гости отново бяха и членове на Австрийския военноморски съюз (OMV), начело с полковник професор Карл Скриванек, който използва случая да подари на музея знамето на съюза и да благодари на д-р Мариана Кръстева за гостоприемството.

Само преди няколко дни, музеят получи и още едно дарение – автентичните надписи на миночистачите „Добротич” и „Искър”, които ВМС предостави за съхранение на церемонията по именуване на кораби, която се състоя в Пункт за базиране Варна.

Само за няколко часа, през залите на музея преминаха над 1500 души.

Назад