Архив - 2013 година

Назад

Изложба на детски рисунки по случай „Седмица на морето“ бе открита във Военноморския музей

07.08.2013 г.

Изложба под надслов „Историческата памет на Варна и мъдростта на морето“ бе открита във Военноморския музей. В нея са включени близо 50 творби на деца от варненската школа за изкуства „Магия 7“. Рисунките са дело на 8 годишните Лили Константинова, Джуана Тодорова, Виктория Тодорова и Виктория Михалева, както и на шест годишните Даниел Начев и Мартин Лазаров.

Част от рисунките са създадени във Военноморския музей, в рамките на образователната програма „С четки и боички в музея“.

Програмата цели учениците да се запознаят по-подробно с историята на музея и Българския търговски и военен флот, след което сами да изберат експонат от експозицията или предоставен им от фонда и да го пресъздадат, така както го възприемат.

През погледа на малките творци в изложбата ще видим едни от най-емблематичните експонати от външната експозиция на музея - яхтата „Кор кароли“, хеликоптерите МИ 4А и КА-25, бреговото 240-мм оръдие, фара и миночистачния катер проект „Пампулов“.

„Аз искам да благодаря на екипа на Военноморския музей за тяхната всеотдайност и гостоприемство и искрено се надявам, в следващата изложба да успеем да съберем всички експонати от експозицията на музея в творбите на децата“ – каза в своето слово на откриването Фани Маер – ръководител на арт школата.

Изложбата е част от инициативите на музея по повод „Седмица на морето“, която по традиция се отбелязва през втората седмица на месец август.

Традиционно в последния ден от седмицата 11 август, в който се отбелязва и денят на Българските военноморски сили, музеят ще посреща безплатно своите посетители.


Назад