Архив - 2013 година

Назад

Корабни жетони – експонат на месеца във Военноморския музей

17.06.2013 г.

Два жетона, наричани още „корабни пари”, които са били в обращение в края на ХVІІІ и до средата на ХІХ в., бяха избрани за експонат на месеца във Военноморския музей.

Жетоните са двулицеви, от месинг, с диаметър 1,6 см и 2 см. На аверса имат изобразен тримачтов кораб и надпис: „PLUS ULTRA” (СВРЪХ ПЕЧАЛБА), а под него буквено обозначение „HL&L”. На реверса са изобразени слънце, звезди и луна. Около тях в кръг има надписи „RECH.PFEN.I I.HABELT” и „RECHEN PFEN. H L & LAUER”. Жетоните са имали покупателна стойност и вероятно са били доста дълго време в обращение, за което свидетелства и тяхната износеност.

Този вид жетони са били използвали за разменна единица подобно на купони най-често по пристанищата, където корабособствениците предварително са заплащали на собствениците на магазини тяхната стойност.

Главната функция на жетоните е отчетна, но има и платежни жетони. Те се появяват с усвояването на т. нар. „Маркова система“, възприета от Германия, която представлява пускането на специални знаци (марки), най-често метални. Срещу тях се отпускат стоки и продукти от страна на търговците, с които производителят на жетоните има договор. Служели са и за разменна монета в собствените магазини на компанията. Смята се, че моряците са ги ползвали и като разплащателно средство при хазартни игри по време на дългите плавания.

Двата корабни жетона са част от експозицията на музея до средата на м. юли.

Назад