Архив - 2013 година

Назад

С опънати платна в Нощта на музеите

18.05.2013 г.

С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили започна програмата на Военноморския музей, който тази година се включва за втори пореден път в Европейската нощ на музеите, заедно с цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей.

Заслужени аплодисменти получиха военните музиканти от стотиците посетители, които се събраха в двора на музея. Под диригентската палка на капитан III ранг Мирослав Трифонов оркестърът представи популярни произведения от световната класически музика.

В „Училището за моряци” малки и големи се учиха как се връзват морски възли под вещото ръководство на моряците от клуб „Миноносец Дръзки”. Кадрови матроси от Пункт за базиране Варна преподаваха основните правила за подаване на светлинна и флажна сигнализация Корабните макети от пластмасови бутилки, които се класираха в конкурса, организиран от Военноморския музей „За да има море и утре”, се радваха на голямо внимание. Най-впечатляващ бе моделът на ракетен катер, изработен от отбора на Морската гимназия, който заслужено взе първото място в надпреварата. На второ място се класираха отборите на ГПЧЕ “Йоан Екзарх” и школата по конструиране към Общински детски комплекс, а трето място взеха момичетата от IV-та Езикова гимназия.Наградите на победителите връчи Антон Манолов - изпълнителен директор на Поддържане чистотата на черноморските води АД, с чието съдействие бе организиран конкурсът.

Посетителите имаха възможност да разгледат новооткритата изложба „Българската морска идея и Българският народен сговор” с непоказвани досега документи, снимки и вещи от дейността на организацията.

Особен интерес предизвика историко-документалният филм „Спасеният град” на режисьора Явор Бобев, по сценарий на Матей Тодоров, с участието на Симеон Лютаков. Филмът е създаден по действителен случай от морската ни история. По време на Втората световна война капитан Иван Томов и част от екипажа на българския параход „Мария Луиза” с цената на своя живот спасяват от разрушения гръцкия пристанищен град Пирея. Част от документите и снимките, използвани за създаването на лентата, са от фонда на Военноморския музей.

Назад