Архив - 2013 година

Назад

С изложба, посветена на Българския народен морски сговор, Военноморският музей отбеляза 6 май

07.05.2013 г.

Близо 1000 души посетиха музея на 6 май – Празник на Българската армия и Ден на храбростта, който традиционно бе обявен за Ден на отворени врати.

В залата за временни експозиции бе открита изложбата „Българската морска идея и Български народен морски сговор”. Тя е посветена на 130-та годишнина от създаването на Военноморския музей и 90-та годишнина от откриването на първата му експозиция, което се осъществява благодарение на активната дейност на организацията.

Изложбата, която може да бъде видяна до края на месец юли, включва документи, снимки и предмети, свързани с дейността на организацията и живота на някои от най-изявените й дейци. Сред изложените вещи са уставът и печатът на БНМС, дипломи и грамоти за спортни постижения на членовете на морските спортни легиони, издания на списание „Морски сговор”, на Черноморския научен институт при БНМС и др. Всички материали са от фонда на музея.

Кадрите на документалния филм „Нашето море”, заснет през 1929 г. от БНМС и отразяващ неговата дейност, също са част от изложбата.

„БНМС е един социален феномен, едно своеобразно измерение на храбростта в междувоенните десетилетия на безперспективност. И преди и след него няма морска обществена организация с такава разностранна и широкомащабна дейност. Заради тясната връзка между музея и БНМС и като поклон пред неговото дело от днес залата за временни изложби ще носи името „Морски сговор” – каза в своето приветствено слово директорът на музея д-р Мариана Кръстева.

Пред присъстващите д-р Мариана Кръстева представи марката с юбилейна винетка „130 години Военноморски музей”, която е отпечатана точно в 130 екземпляра и от днес може да бъде закупена на касата на музея. На нея е изобразена картина на големия български художник-маринист Александър Мутафов, чийто оригинал е част от изложбата.

Назад