Архив - 2013 година

Назад

Картичка-писмо от фронта. Одрин 1913.

11.03.2013 г.

Пощенска картичка, изпратена от Александър Римшев до неговите родители от фронта при обсадата на Одрин през 1913 г. е експонат на месец март във Военноморския музей във Варна. Александър Антонов Римшев е един от участниците в Одринската обсада, довела до спечелването на Балканската война, преди точно 100 години. Това е и поводът този документ да бъде избран за експонат на месеца.

Надписът на гърба на картичката е автентично свидетелство за драматичните мартенски дни на един български моряк при Одрин:

Мили ми родители,
Приемете тая картичка за спомен от войната, В най-големият студ през зимата съм правил бомби за тоя проклет турчин ги хвърляхме от аеропланите в Одрин изобщо върху неприятели. Зимата не исках да ви пиша, че се занимавам и с това, за да не мислите още повече като правя и пълня тия бомби да не се убия, но Слава богу нищо не се случи. Картичката не е ясна, защото този, който ни снимаше беше много истинал, така че прибърза, но нищо това е спомен. Не е хубав, но е скъп.
С поздрави ваш Саша.

Картичката ще бъде показана в залата за временни изложби на музея до началото на месец април, когато предстои и следващото издание на „Експонат на месеца”

АЛЕКСАНДЪР АНТОНОВ РИМШЕВ
(1889-1967)

Александър Антонов Римшев е роден в гр. Русе през 1889г. Баща му Антон Францович Римша е руснак, роден в Минска Губерния Кривошински Уезд. Идва в България през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878, в която участва като руски артилерийски фелдфебел.

Александър Антонов Римшев е едно от трите деца в семейството, възпитаник на Морското училище в гр. Варна. След завършване на училището се завръща в родния си град – Русе През 1912г. – 1913г. участва в Балканската война. Той е сред българските моряци от Дунавската флотилия, които ръчно сглобяват аеропланни бомби.

Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември. Във второто издание – експонат на месеца беше оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Йонков Вапцаров, в третото – пътните икони. През месец февруари експонат на месеца беше сабята на лейтенант Преслав Ляпчев.

Назад