Архив - 2013 година

Назад

Българската морска сабя – експонат на месеца във Военноморския музей

15.02.2013 г.

Сабята на морския офицер лейтенант Преслав Ляпчев е експонат на месец февруари във Военноморския музей.

Морската офицерска сабя e основен представител на хладното оръжие в българския морски флот. В Княжество България е на въоръжение сред чиновете от флота и морското ведомство от 30 януари 1902 г.

Морската сабя е с гравирани метални части на ефеса и ножната. Клинът е от кована стомана, леко извит, с два широки канала, едностранно, а в долната третина двустранно заточен.

Ножната е облечена в черна кожа. В горния си край е обхваната от широк наустник и гривна с по една халка за пастиците на портупея. Долният край на ножната завършва с накрайник със заострен край. Всички метални части са бронзови и богато гравирани с морски мотиви (котва).

Морската сабя за долните чинове е руска, без гравирани метални части на ефеса и ножната.

С промяната на обществения строй през 1947 г. образците хладно оръжие от периода на Царство България са снети от въоръжение. По примера на съветската армия в българската войска е приет на въоръжение образец хладно оръжие, като e възприета сабята шашка (за строевия началстващ състав от Съветската армия).

Лейтенант Преслав Георгиев Ляпчев е роден в гр. Ресен, Македония, на 26 септември 1886 г. Завършва Морското училище в гр. Брест, Франция през 1910 г. Същата година бива произведен в първи офицерски чин и веднага започва службата си в нашия флот на учебния крайцер „Надежда”.

На 21 Декември 1912 г. бива повишен в чин мичман I ранг и е награден с орден „За заслуга” на военна лента, а по-късно с ордена „Св. Александър”.

На 1 януари 1916 г. бива повишен в чин лейтенант.

При едно учебно летене на 10 юни 1916 г. той пада с хвърчилото и намира смъртта си във водите на Немското море.

Погребението на тленните останки се извършва на 21 август във Варна. При погребението вземат участие негови близки, офицери от гарнизона, много запасни офицери, негови бивши другари и голяма част от варненското гражданство.

Тук, на родна земя, близо до другите наши авиатори и покойници, при грохота на родното море и този мълчалив герой намира своя вечен покой!

Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември. Във второто издание експонат на месеца беше оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Йонков Вапцаров, а в третото – пътните икони.

Назад