Архив - 2013 година

Назад

Изложбата „Дунав – брегове и пристанища” откриха във Военноморския музей

14.02.2013 г.

Изложбата „Дунав – брегове и пристанища” на известния русенски художник Петър Попов-Попето бе открита днес във Военноморския музей във Варна. Двадесет творби от фонда на Художествената галерия в Русе, изобразяващи лимани и изгледи от русенското пристанище и бреговете на река Дунав, могат да видят посетителите на музея до края на месец април.

„Изложбата с дунавски сюжети гостува във Военноморския музей неслучайно. През тази година музеят отбелязва своята 130-годишнина, а първите си стъпки през 1883 г. прави именно в гр. Русе, в Дунавската флотилия. Идеята ни е не само да дадем възможност на варненци да се запознаят и насладят на естетическите качества на платната, но и да внесем в музея и във Варна част от атмосферата на гр. Русе и на реката, като по този начин поставим началото на проявите ни за отбелязване на 130-годишния юбилей.” – каза в своето приветствено слово директорът на музея д-р Мариана Кръстева.

Творчеството на Петър Попов представи Красимира Кирилова – главен уредник на Художествена галерия в Русе.

Сред официалните гости на събитието бяха началник-щабът на Военноморските сили на България капитан I ранг Коста Андреев, командирът на пункт за базиране Варна капитан І ранг Тодор Йотов, председателят на Борда на директорите на Пристанищна инфраструктура к.д.п. Стефан Нейчев и к.д.п. Богдан Богданов, председател на Българска морска камара.

За автора: Петър Попов е един от най-известните русенски художници, обичан и ценен от поколения русенски творци. Роден е през 1925 г. През 1949 г. завършва Художествената академия в София при професорите Илия Петров и Дечко Узунов. След като се установява в град Русе, Петър Попов се изявява и като живописец, с редица участия в национални и регионални изложби, и като проектант – художник на Русенската опера в продължение на близо 30 години.

Негови творби са притежание на национални и общински галерии, на частни колекции в страната и чужбина.

Назад