Архив - 2013 година

Назад

Военноморският музей прие нов експонат - участник в невидимия
подводен фронт на Студената война

07.02.2013 г.

„Морският кон” – така го нарича последният му стопанин. Това е подводен движител, с който добре подготвен боец от специалните части може да преодолее голяма дистанция под вода и да достигне до определен обект незабелязано и безпрепятствено.

На музея го дари мичман о.р. Христо Христов, който има много спомени от „общата служба” с „морския кон”. Част от тях са описани в документалните разкази в книгата му „Тихина” (Варна, 2011). Днес една от тайните на секретното поделение, каквото беше „Тихина”, е част от фонда на Военноморския музей, а разполагането на „морския кон” в постоянната експозиция предстои.

Подводният движител е произведен в Съветския съюз през 1970 г. в Ленинградския корабостроителен институт, под името „Протей – 5М”. Тандемът водолаз в пълно оборудване и подводен движител, наистина наподобява ездач и кон. Водолазът го „яхва” така, че гребният винт остава в най-задна позиция и спестява физическите усилия на „ездача”. В зависимост от използваните акумулатори „Протей – 5М” осигурява автономност на водолаза – боец от 4,8 или 9,5 мили при скорост съответно 2,1 или 2,4 възла.

На въоръжение при морските тюлени са били само два такива движителя, които се използват от 1980 до 2000 г.

Назад