Архив - 2012 година

Назад

Ново дарение в музея поражда много неизвестни

01.11.2012 г.

Наскоро в музея постъпиха предмети от потънал на морското дъно кораб – корабен фенер, корабна камбана и плафон от газена лампа. Намерени са край неидентифициран подводен обект по време на рутинни спускания с курсисти – водолази. Досегашният опит на инструкторите от водолазната школа на сдружение Блек сий дайв „Одесос” ги кара без колебание да ги донесат в музея.

Първоначалните проучвания по идентификация на кораба на пръв поглед изглеждаха улеснени от надписа на камбаната – става ясно, че името му е „Суифт”, и че е построен през 1884 г. След контакт с колегите от Националния морски музей в Гринуич, Лондон, които бяха любезни да откликнат, тази оскъдна информация се потвърди, както и мястото на строителство – английския град Съндърланд. Известно стана и преминаването на кораба в ръцете на собственик с гръцко поданство през 1910 г.

Основните издирвания обаче предстоят: за установяване какво е новото име на кораба; какво е дирил той в Черно море; кога и при какви обстоятелства се озовава на морското дъно; каква е съдбата на екипажа и евентуалните пътници дали корабът, намерил гибелта си в български води край Балчик, не бил с вече променено име.

Потвърждаването на досегашните данни и изграждането на цялата картина е въпрос на бъдеща работа и при организиране на сериозни проучвания на място.

Назад