Архив - 2012 година

Назад

Изложбата на Националния военноисторически музей
„Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война”
откриха във Военноморския музей

05.10.2012 г.

„Една нетипична изложба на един необикновен художник” – каза в своето слово известният варненски творец Радко Мурзов, който представи картините включени в изложбата.

Тази част от творчеството на Майстора е по-малко позната, но тя впечатлява с точния щрих, правдивост и живописност на образите. Картините, подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей идват за първи път във Варна. Изложбата е част от инициативите, с които музеят в София и неговият филиал Военноморски музей - Варна, отбелязват 100-годишнината от Балканските войни.

В Балканските войни (1912 – 1913) Владимир Димитров Майстора се включва като доброволец, художник при щаба на 7-а пехотна рилска дивизия. В Първата световна война (1914 – 1918) той е военен художник в същата дивизия. По-голяма част от творбите му, посветени на Балканските войни се намират в САЩ и Русия. Националният военноисторически музей притежава 63 платна (акварел и туш) от този период и 85 рисунки (акварел и перо с туш), както и 3 живописни платна от световната война.

Събитието уважиха с присъствието си г-жа Даниела Петрова – председател на Комисията по култура гражданско общество и медии към Народното събрание, г-н Кирил Йорданов – кмет на гр. Варна, капитан I ранг Kоста Андреев – началник Щаб на ВМС, Негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, г-жа Станка Димитрова- директор на дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна, заместник кметът на район Одесос – Атанас Христов , колеги от музеите в града, офицери от строя и запаса.

Изложбата ще остане във Военноморския музей до края на месец ноември.

Назад