Архив - 2012 година

Назад

Военноморският музей се включи в общоградската изложба
„За святото дело”

05.10.2012 г.

Изложбата е част от програмата на Община Варна, за отбелязване на 100 годишнината от Балканските войни. В подготовката и представянето й с експонати от своите фондове се включиха Регионалният исторически музей, Военноморският музей, Държавият архив - Варна, Регионалната библиотека "П. П. Славейков", Музеят по история на медицината и Парк-музеят „Владислав Варненчик”.

Акцент на изложбата е участието във войната на Военния флот и неговите подразделения в отбраната на Варна и за защита на българските брегове. Подчертани са бойните действия по море чрез оригинални предмети и документи от фонда на Военноморския музей: на централно място в залата е поставен княжеският щандарт, издиган на българските торпедоносци тип „Дръзки”; офицерска униформа от времето на Балканската война; картината на Тихомир Радинов „Атаката срещу „Хамидие”, трофейни турски саби, снаряди от пленена турска батарея, много документи и снимки.

Чрез лични вещи, документи и отличия са представени още бойният път на Осми пехотен приморски полк, участието на варненци в Македоно-одринското опълчение, медицинското обслужване по време на войната, героични прояви на варненци.

Изложбата е подредена в зала „Север” на Регионалния исторически музей, където ще остане до края на 2012 г.

Назад